Experiència i passió per la fotografia i la naturalesa: descobreix el Jurat del MedFoto 2022!

  • 15/març/2022

Ja falta molt poc… El proper divendres 1 d’abril, el MedFoto 2022 obre el període d’inscripcions. Fins el dia 15 de maig, esperem les teves imatges, la teva visió i les teves reflexions sobre la relació de la mar Mediterrània i les persones. Però, què passarà després?

Arribarà el torn de decidir quines són les fotografies més impactants i les que millor reflexen els valors del certamen, veredicte que recaurà en un Jurat d’experts en el món de la fotografia i el medi marí. El vols conèixer?

Et presentem el Jurat del MedFoto 2022: Tots els seus membres, la seva experiència, les seves inquietuds i fins i tot, alguns consells pels participants!

Bernat Garrigós, membre del jurat MedFoto 2021

Bernat Garrigós

Orgullós barceloní criat entre l’Empordà i la Garrotxa. Biòleg i naturalista, va començar la seva activitat als Aiguamolls de l’Empordà on, des dels setze anys, corria mirant ocells i col·laborant en diversos projectes ornitològics. D’entre les anècdotes del seu pas pel parc natural, podem explicar que el van nomenar pare de la famosa cigonya Guita, juntament amb Jordi Sargatal.

La curiositat pel mar li van despertar els ocells que veia alimentar-se a la badia de Roses des de la platja. Als anys noranta, va iniciar les immersions per descobrir la planta marina que s’estén en aquesta zona per recollir informació i fotografiar aquell hàbitat marí i les espècies que hi viuen. Aquesta pràctica va esdevenir més fàcil amb l’aparició de la fotografia digital. Des de llavors, la seva curiositat per veure tots aquells grups d’animals que només es poden veure sota l’aigua i que no trobem a terra, fa que a cada immersió surti amb la càmera a la mà.

MedFoto-concurs-internacional-de fotografia-de-la-mediterrania-exemple-categoria-subaquatica
© Bernat Garrigós

És coautor del llibre Les libèl·lules de Catalunya i actualment és el director de la Fundació Alive, des d’on ha creat la Sealife Collection a iNaturalist  i el Projecte Gram, de seguiment de la Cymodocea nodosa al golf de Roses, entre altres.

Com a membre del jurat aporta experiència, passió per la fotografia de natura i l’empenta d’intentar millorar aquest món. Té un especial interès a difondre coneixements i experiències que ens permetin compatibilitzar l’ús i el gaudi de la natura en un món més sostenible.

Anima a tothom a participar-hi perquè pot ser una gran experiència personal i l’oportunitat de formar part d’un gran projecte de difusió i educació ambiental on tots treballem per una mediterrània més ben conservada.

Josep Pallí, membre del jurat MedFoto 2021

Josep Pallí

Gironí i empordanès, amant de la música i dels esports a l’aire lliure i ferm defensor de la natura.

Mecànic industrial d’ofici, dedicat al muntatge de maquinària i la reparació específicament del sector de l’embalatge i el converting, buscant la lògica per damunt de tot. Confessa que és una persona que li agrada viure el moment, però que pel que fa les aficions, prefereix tenir-ho tot sota control.

Enamorat del mar i la muntanya; esquiador i navegant. Durant sis mesos, els caps de setmana d’hivern, practica esquí de muntanya i de pista, i la resta de l’any, es converteix en un assidu de les activitats nàutiques i la fotografia subaquàtica.

El podreu trobar vivint en el seu veler tres mesos l’any.

Josep Vilanova membre del jurat MedFoto 2021

Josep Vilanova

Es defineix com un ciutadà fascinat per la vida al planeta i al mar, preocupat per la interacció que realitza l’ésser humà amb el medi.

Va liderar la campanya de conservació de la platja de Castell, a Palamós, un recer salvatge enmig d’una Costa Brava devorada pel desenvolupament urbà. Des de  llavors, dedica la  seva  vida  professional i personal a contribuir a aconseguir que la relació entre la natura i les persones pugui ser beneficiosa per ambdues parts. Actualment, en l’àmbit professional, treballa entregat a la protecció i  gestió del medi  ambient de la seva ciutat natal,  Palamós, d’on n’és el responsable tècnic ambiental del consistori.

Submarinista entusiasta, fotògraf i naturalista apassionat,  passa el màxim temps possible  explorant  la natura del seu entorn immediat i de tot arreu allà on viatja.

Se sent afortunat de viure en la que ell diu que és una de les millors zones del planeta, tant pel que fa a la seva biodiversitat, paisatges, cultura, clima o gent, com per la bona qualitat de vida que ofereix.

Com a jurat vol aportar la seva formació de biòleg i de submarinista, així com l’esperit i la inquietud vers el medi natural que ens envolta i com ens hi relacionem. A més, és un apassionat de la fotografia d’ençà que era un nen i ha tingut la sort de poder viatjar amb aquesta visió fotogràfica.

El seu consell a l’hora de presentar-se al MedFoto és que les fotos que presentis tinguin sentiment. Si al seu autor l’emocionen, al jurat també.

2022-MedFoto-Xavier Salvador

Xavier Salvador

Nascut en plena Costa Brava, és biòleg especialitzat en l’àmbit marí i un naturalista entregat. Practica la fotografia submarina des dels vuit anys. L’apassiona fotografiar la fauna marina ja sigui en apnea o sigui en busseig, buscant les espècies menys vistes, i sempre valorant la riquesa de llocs que, per molts, no solen ser gaire atractius (com llacunes, fons fangosos, etc.).

Ha estat campió de Catalunya absolut de fotografia submarina amb apnea de l’any 2016 fins al 2021, subcampió d’Espanya el 2015, campió d’Espanya el 2016 i campió de la primera Copa del Món per parelles de Cazafotosub. Va ser el campió absolut del primer concurs MedFoto i enguany és la primera edició que s’incorpora com a jurat del concurs.

Fruit de la seva passió i treball com a biòleg, compta amb un arxiu fotogràfic amb més de 1800 espècies d’aigües espanyoles i ha escrit 2 llibres de fotografia, sobre peixos i sobre nudibranquis (amb una guia amb 247 espècies, la més completa en espanyol). El de peixos està inclòs a la col·lecció Fotosub de l’editorial Marcombo. Aquesta col·lecció pretén donar a conèixer diferents aspectes relacionats amb la fotografia submarina. Cada llibre de la col·lecció tracta una temàtica molt concreta i està elaborada pels millors fotògrafs del país.

En la darrera entrevista ens va aconsellar que a l’hora de fotografiar: “Primer, ho hem de passar bé. No ens hem de centrar mai en el que pensaran els altres. S’ha d’estar orgullós de les pròpies fotografies. Gaudir i viure-ho. Tard o d’hora es veuran els resultats de la feina feta! I segon, no menysprear les fotografies que fas. A vegades coses que poden semblar normals, en realitat poden ser observacions úniques i d’un gran valor científic.”

Oriol Alamany, membre del jurat MedFoto 2021

Oriol Alamany

Nascut a Barcelona, ciutadà del món. Se sent part dels llocs on viatja, afirma que cadascun d’ells es queda en un racó del seu cor i això l’ha modelat. Fins ara, ha dedicat quatre dècades a ser fotògraf professional, destacant el seu lligam amb el món de la conservació de la natura. Els seus treballs tracten sobre les espècies amenaçades i el patrimoni natural i cultural de zones remotes del planeta.

Sempre ha viscut vora del mar, però per ara s’inclina per la natura litoral i confessa que el tema submarí el deixa per la pròxima vida, ja que en aquesta no dona l’abast amb tot el que hi ha per a veure i fotografiar damunt de la superfície. Tot i això, se sent atret per les illes i ara està acabant un projecte de conservació per divulgar la situació de la baldriga balear (​​Puffinus mauretanicus), un ocell marí endèmic de les Balears que es considera una de les espècies més amenaçades d’Europa.

MedFoto-concurs-internacional-de fotografia-de-la-mediterrania-exemple-categoria-vida-salvatge
© Oriol Alamany

És autor d’una dotzena de llibres i ha participat en nombrosos programes de ràdio i televisió. Les seves fotografies i escrits han estat publicats en revistes com National Geographic, BBC Wildlife, Terre Sauvage, GEO, Lonely Planet, etc.

Ha exercit de jurat en diversos concursos nacionals i internacionals i li agrada debatre amb el jurat per enriquir la valoració final. El seu consell pels participants del concurs és que encara que sembli un contrasentit, et presentis sense ànim competitiu, només amb la il·lusió de participar amb les fotografies que més t’apreciïs. Si el jurat les té en consideració, fantàstic. I si no, sempre serà una experiència més.

Laura Carrau, membre del jurat MedFoto 2021

Laura Carrau

Barcelonina en contacte amb la natura, des de Cadaqués a Viladrau, ara és veïna de Vallgorguina, al costat del Montnegre i amb la mar a vint minuts amb cotxe.

Biòloga marina de formació, sempre ha mostrat inquietud per comunicar. Durant un Erasmus a Lisboa va conèixer el món dels documentals audiovisuals. Això la va empènyer a especialitzar-se en comunicació científica, i aquest nou camí la va portar a treballar amb National Geographic TV & Film a Washington D.C en un documental marí innovador sobre les rèmores i els taurons.

© Laura Carrau

En tornar a Barcelona, va rebre la proposta d’incorporar-se com a guionista en el programa Redes, d’Eduard Punset a RTVE. En acabar-se, TV3 li va encarregar cobrir la Barcelona World Race el 2007 i des del 2011 treballa com a freelance per regates de vela nacionals i internacionals. Aquesta mirada esportiva del mar dóna al jurat una visió diferent que enriqueix al grup d’experts.

Actualment, també treballa en documentals de natura pel CSIC en temes com la Posidònia o el carboni blau.