La fotografia amb telèfon mòbil: alguns consells

2022-MedFoto-c-Oriol Alamany (1)
2022-MedFoto-c-Oriol Alamany (1)
  • 28/abril/2022

Oriol Alamany, fotògraf, membre de l’organització i jurat de MedFoto.

Fa uns anys, la coincidència en l’aparició dels telèfons mòbils fotogràfics, amb el boom de les xarxes socials basades en la imatge, han “democratitzat” la fotografia. Les vendes de càmeres compactes tradicionals es varen enfonsar, a la vegada que augmentava la de telèfons mòbils.

© Oriol Alamany

El telèfon com a càmera fotogràfica

Les càmeres dels telèfons presenten alguns avantatges (mida petita, la conveniència de dur-la sempre a sobre, la AI (Intel·ligència Artificial) que processa les imatges de manera automàtica perquè (gairebé) sempre llueixen bé, la possibilitat de compartir-les a l’instant amb amics o seguidors…

Però també tenen alguns inconvenients: en primer lloc la minúscula mida del sensor responsable de captar la imatge, proporcionant imatges de menys qualitat que les dels sensors grans que equipen les càmeres fotogràfiques.

D’altra banda, un dels atractius de les càmeres tradicionals és aconseguir enquadraments variats mitjançant l’ús de diferents objectius: gran angulars, objectius zoom, teleobjectius… Un telèfon té un objectiu fix molt simple. O dos, o potser fins i tot tres: el més habitual és un gran angular, que equivaldria a uns 28 mm en una càmera convencional. Això fa impossible captar subjectes que es trobin a una certa distància.

Alguns models tenen una segona càmera amb un gran angular més ampli, equivalent a un 16 mm. I potser una tercera càmera, amb una òptica similar a un objectiu estàndard de 50 mm. Molts pocs models ofereixen res que s’assembli mínimament a un teleobjectiu: alguns disposen d’un equivalent a un 80 o 125 mm, però són minoria. Per apropar la imatge o bé simular un zoom, els telèfons recorren a l’artifici de retallar la imatge. El que passa és que la AI fa meravelles i proporciona uns arxius finals molt retocats, que solen lluir força bé.

Cala Biniparratx_c-Inigo Gomendio
© Íñigo Gomendio – Cala Biniparratx. MedFoto 2021, Finalista

L’absència d’arxiu Raw

Les càmeres convencionals permeten fotografiar en dos formats diferents: el Jpeg, un format comprimit que processa la càmera de manera automàtica, i el Raw o arxiu original obtingut per la càmera, que després es processa en un ordenador. Aquest arxiu Raw no es pot manipular, i per això els jurats dels concurs fotogràfics l’utilitzem per a comprovar l’autenticitat de les imatges presentades.

Pocs models de telèfons mòbils permeten guardar l’arxiu Raw. Solen oferir només la possibilitat de guardar un Jpeg ja processat. És per això que, al certamen MedFoto, dediquem una categoria especial a les fotografies fetes amb telèfons, ja que no poden competir en la resta de categories, on podem exigir la presentació del arxiu Raw original.

Fam de peix_c-Sergi Llaurado
©Sergi Llauradó – Fam de Peix. MedFoto 2021, premi Votació popular

Alguns consells per a fotografiar amb telèfon mòbil

Tot i que les càmeres incloses als telèfons mòbils solen treballar de manera totalment automàtica i la intervenció del fotògraf es redueix a escollir el subjecte i l’enquadrament, algunes aplicacions ofereixen un Mode Pro, on almenys podem seleccionar alguns dels paràmetres.

Si el teu telèfon t’ho permet i vols obtenir millors fotografies, comença aprenent a compensar l’exposició: sol haver-hi alguna funció + – on pots fer la imatge més fosca o més clara del que et proposa l’automatisme. Exposar correctament una fotografia és potestat del fotògraf, no de la màquina.

Corbs marins_c-Lluís Remon
© Lluís Remon – Corbs marins. MedFoto 2021, Finalista

Si pots, tampoc cal que usis sempre el Balanç de blanc automàtic. Amb aquest paràmetre la càmera compensa les tonalitats de colors de manera automàtica, però això no és sempre el més convenient. Segons els que vulguis aconseguir, pots usar el balanç de blancs Llum de dia (la icona d’un sol) o el més càlid Nuvolat (la icona d’un núvol). Ah! i pensa que molts telèfons poden fotografiar en blanc i negre, obtenint unes fotografies especialment interessants.

Sempre que puguis, no re enquadris mitjançant el zoom digital o limita el seu ús, ja que la qualitat de la foto es degrada ràpidament, perdent definició. Si et trobes que constantment vols fer fotos amb teleobjectiu, comprat algun dels suplements òptics que es troben al mercat o, encara millor, comprat una càmera convencional.

A l’hora d’enquadrar, com a norma general, no posis el subjecte al centre de la foto, excepte que busquis un efecte de simetria. Algunes aplicacions de càmera permeten sobreposar una graella de línies al visor, el que pot ajudar a la composició, o bé per a anivellar els horitzons.

Un atractiu de les càmeres dels telèfons és que solen oferir la possibilitat d’obtenir unes fantàstiques panoràmiques de manera molt simple. Sense anar més lluny, la fotografia guanyadora d’aquesta categoria al MedFoto 2021 va ser, precisament, una panoràmica.

Navegant cap a l'infern_c-Andreu Pujades
©Andreu Pujades – Navegant cap a l’infern. MedFoto 2021, premi categoria Amb Mòbil

I un consell ben fàcil que et permetrà obtenir immediatament fotografies de millor qualitat: neteja les lents de les càmeres del teu telèfon. No duen cap tapa que les protegeixi i, al dur-lo a les butxaques, sempre estan brutes o amb ditades. Això fa que la imatge es difumini i les zones il·luminades brillin de manera desagradable. Un objectiu net proporciona millor nitidesa i tonalitats.

Per cert, saps que hi ha fundes impermeables per a telèfons que ja permeten fins hi tot utilitzar-los per a la fotografia subaquàtica?

© Oriol Alamany

Processat de les imatges

Tot i que el format ideal per a processar a posteriori una imatge es el Raw, els arxius Jpeg permeten un cert tractament. Més val no remenar-los gaire, perquè es van degradant. Però sí que es poden ajustar al mateix telèfon mitjançant alguna de les múltiples aplicacions existents, com Snapseed, Google Fotos, Adobe Lightroom mobile, PicsArt, etc. Evidentment, també pots descarregar-les a l’ordinador de casa i processar-les allí de manera més pausada.

Quan es parla d’equips fotogràfics, una frase molt comú entre els fotògrafs és la del fotògraf Chase Jarvis que deia: “La millor càmera, és la que duus amb tu”. I aquesta és precisament la grandesa de la fotografia amb mòbil. Ara resulta que tots duem sempre un càmera al damunt i això ens ofereix la possibilitat de captar situacions o llums inesperades que potser mai quedarien registrades.

Aprofitem-ho!