Recomanacions per presentar-se a un concurs de fotografia

  • 12/abril/2022

Oriol Alamany, fotògraf, membre de l’organització i jurat de MedFoto.

Quina és la raó per la qual algú es presenta a un concurs de fotografia? Per guanyar el premi principal? Per obtenir un reconeixement públic? Per la joia de participar? Està clar que ningú es presenta per perdre, però tampoc cal que ens obsessionem amb els premis ni que considerem un fracàs si no n’aconseguim cap.

Al cap i a la fi, és una activitat lúdica o competitiva, en la qual pots participar amb altres aficionats a la fotografia. El que sí que has de fer, és preparar bé la teva presentació i tenir en compte alguns aspectes que ara et detallo.

© Oriol Alamany

Estudiar les bases

El primordial si et vols presentar a un concurs de fotografia, és estudiar bé les seves bases. És molt important que et fixis en quina és exactament la finalitat del concurs i la temàtica que ha determinat l’organització, així com les diferents categories. No tots els concursos estan oberts a tota mena de fotografies. Com a fotògraf que he format part de molts jurats, puc dir que m’he fet un fart d’eliminar imatges que no tenien res a veure amb la temàtica del concurs: fotos de testos amb geranis en un balcó en concursos de natura salvatge, un retrat de la parella presentat en una categoria de paisatge i coses similars.

Com més et centris en presentar imatges que plasmin el subjecte sol·licitat, més possibilitats tens de passar a les fases finals de la selecció. Per sort, MedFoto és un certamen amb una àmplia gama de categories (Des de la natura salvatge, a les persones i els seus oficis, els esports, la fotografia subaquàtica…) i pots presentar fotografies de temàtiques molt diferents… això sí, sempre que hagin estat realitzades al mar Mediterrani o al seu litoral!

Cal llegir també amb detall els límits que es posen a la manipulació digital de les imatges que es presenten. Avui dia és molt fàcil retocar fotografies, de tal manera que la imatge final acaba allunyant-se en extrem del que el fotògraf va viure en el moment de captar-la. A MedFoto busquem fotografies que ens mostrin la realitat de l’entorn Mediterrani i que transmetin la vivencia personal de l’autor, no quelcom fabricat a posteriori en un ordinador.

© Bernat Garrigós

Em sorprèn com encara que les bases no permetin esborrar o afegir un element a la imatge, o bé canviar-ne el cel enganxant-hi uns núvols d’una altra fotografia diferent, per exemple, algunes persones presenten coses d’aquestes, creient que el jurat no ho descobrirà. Aquesta és la raó principal per la qual demanem veure l’arxiu Raw original de la càmera, abans de decidir quines seran les fotografies guanyadores.

Un altre aspecte a considerar en un concurs és si realment és bo presentar-s’hi. Lamentablement, avui dia hi ha empreses, administracions o entitats, que organitzen aquests tipus de certàmens amb la finalitat d’aconseguir un gran número de fotografies pels seus arxius sense haver de pagar res als seus autors. I poder-ne fer un ús posterior, de vegades, fins hi tot lucrant-se amb elles. Controla que l’ús de les teves imatges quedi restringit al concurs en sí mateix: divulgació del certamen, realització d’una exposició o edició d’un llibre estrictament del concurs, etc. No sigui que les teves obres acabin publicades en un opuscle publicitari d’una empresa, a la campanya de turisme d’una localitat, o bé en un llibre que no tingui res a veure amb la competició.

L’abús en aquest sentit ha estat tan gran, que existeixen diversos col·lectius que denuncien aquestes bases abusives pels autors. Un d’ells és el grup de Facebook “Stop cláusulas abusivas a los fotógrafos” i, un altre, la Comissió de Concursos de AEFONA, l’Associació Espanyola de Fotògrafs de Natura. Aquesta realitza una laboriosa tasca en aquest sentit, valorant les bases de multitud de competicions i concedint el seu segell “Recomanat per AEFONA”, només als concursos de fotografia relacionats amb la natura que tenen bases i premis que respecten el treball dels autors. A MedFoto som respectuosos amb els drets dels participants, i tenim concedit aquest segell.

© Oriol Alamany

Escollir les fotografies

Una vegada has decidit participar, comença el més entretingut: repassa el teu arxiu fotogràfic i deixa separades en una carpeta al teu ordinador les fotografies que et semblin millors i més adequades a les bases del certamen. Deixa descansar aquesta primera selecció un o dos dies i, després, ves eliminant les que no siguin tècnicament correctes i les menys originals o sorprenents.

L’autocrítica es un dels passos més difícils a l’hora de seleccionar fotografies pròpies per a un concurs. De vegades pot anar bé consultar amb algun company/a, escoltar els seus consells, però també fes-ne un cas relatiu: si hi ha alguna fotografia que realment t’agrada molt, confia en tu mateix i presenta-la igualment, encara que et diguin que no. Potser al jurat sí que li agradarà!

Si disposes de temps, també et pots proposar crear algunes imatges noves pensant en la temàtica específica del concurs: organitzar alguna sortida, especialment per fer fotos, por ser una activitat molt satisfactòria.

Procura no esperar al darrer dia per a pujar les fotografies a la web del concurs. Avui dia totes presentacions es fan online i els servidors dels certàmens acaben anant recarregats la darrera jornada i poden saturar-se. Millor no esperar a darrera hora i trobar-te amb problemes tècnics.

© Oriol Alamany

Has guanyat?

Tothom qui envia fotografies a un concurs ho fa perquè creu que té possibilitats de guanyar. I, de vegades, quan s’assabenta del resultat final i veu les fotografies guardonades, pensa que les seves eren millors. Podria ser que sí, però pensa que el fet que una fotografia t’hagi costat molt de realitzar o a tu t’agradi molt, no vol dir necessàriament que sigui bona o els hi hagi d’agradar a un jurat!

Els jurats solen ser un grup de persones escollides pel fet de ser reconegudes o qualificades, bones coneixedores del món de la imatge. En les seves reunions tenen en compte molts paràmetres diferents i, sovint, la decisió final no és pas fàcil. Una interioritat que potser pugui sorprendre, és que les imatges guardonades no sempre agraden per igual a tots els seus membres. De vegades el veredicte és clar i unànime, però la fotografia no es una ciència exacta.

En alguns dels concursos en què he participat com a jurat, s’han seleccionat o premiat imatges que, al meu parer, no mereixien un guardó i, de vegades, s’han quedat al tinter altres que sí. Així que, quan un jurat està integrat per diversos membres (en el cas de MedFoto som sis persones, entre fotògrafs i biòlegs), cal debatre, argumentar, i també saber claudicar per arribar a un resultat negociat. Són coses de la diferencia d’opinions, del consens i la democràcia.

Si arribada la data de lliurament dels premis ets una de les persones guardonades, felicitats! La teva fotografia és creativa, atractiva o mostra una historia interessant. I si aquesta vegada no ho ets, estigues content d’haver participat i competit amb companys d’afició i de sentir-te membre de MedFoto. Aleshores mira’t bé de les fotografies seleccionades, gaudeix-les, i prova-ho de nou l’any vinent!

T’esperem a MedFoto 2022! I 2023, 2024…